Try Me, Good King

28/03/2018

try_me_good_king

 

Try Me, Good King 

on 5:n laulun sarja, joiden tekstit koostuvat vuosina 1509-1547 eläneen Englannin kuninkaan Henry VIII:n vaimojen viimeisistä kirjeistä kuninkaalleen, tai viimeisistä sanoista ennen mestausta. Laulusarjan on säveltänyt yhdysvaltalainen Libby Larsen, ja se on kuin monodraama, jota hallitsevat viha ja valta. Katherine of Aragon, Anna Boley, Jane Seymour, Anne Cleves, Catherine Howard ja Katherine Perr; kuningattaria jotka kukin toivat hetkittäistä rauhaa Tudor-suvun väkivaltaiseen historiaan.

 

Tästä laulusarjasta, joka on alunperin kirjoitettu pianolle ja sopraanolle, olen tilannut säveltäjä Libby Larsenilta transkription periodisoittimille ja sopraanolle. Teokseen valitut periodisoittimet ovat cembalo, gamba ja traverso.

 

Libby Larsen on yksi tämän hetken arvostetuimmista ja soitetuimmista amerikkalaisista säveltäjistä. 

 

Try Me, Good King - Hyvä Kuningas, anna minulle lainmukainen oikeudenkäynti!

 

Henry VIII:n vaimoista osa mestattiin, osa karkoitettiin, kuka milläkin tuomiolla. Tekaistu syy oli monessa tapauksessa maanpetos - mutta varsinainen syy oli useimmiten valtava paine saada poikaperillinen jatkamaan Tudoreiden dynastiaa.

 

· Katherine of Aragon - liitto kesti pitkään; 24 vuotta - mutta poikalapsi puuttui. Kuninkaan piti päästä eroon kuningattarestaan voidakseen naida nuoremman puolison. Katherine karkoitettiin, ja erotettiin tyttärestään Marystä. Kuolinvuoteellaan 7.1.1536 hän kirjoittaa: ”Annan Sinulle kaiken anteeksi…ja jätän haltuusi tyttäremme Maryn, uskoen että olet hänelle hyvä isä…” Katherine of Aragon piti loppuun asti kiinnin nimityksestään Englannin Kuningatar.

· Anne Boleyn - tempperamenttinen kaunotar joka nosti hovin loistoonsa -vai juonittelija, ilkeä manipuloiva noita? Hänkin onnistui synnyttämään ainoastaan tyttölapsen: Anne Boleyn oli kuningatar Elisabeth I:n äiti. Vaan kun poika puuttui, piti kuningattaresta päästä eroon. Syyte oli maanpetturuus ja aviorikos. Anne Boleyn teloitettiin ilman lainmukaista oikeudenkäyntiä.

· Jane Seymour - ja vihdoin poikalapsi! Prinssi Edvard VI. Jane Seymour kuoli kuitenkin lapsivuodekuumeeseen ainoastaan 12 päivää synnytyksen jälkeen. Hän oli ilmeisesti kuninkaan suuri rakkaus - Henry VIII on haudattu hänen viereensä.

· Anne of Cleves -kaunotar Saksasta jonka olemus ja ulkonäkö olivat kuitenkin pettymys kuninkaalle.Olihan hän nähnyt uuden puolisonsa ainoastaan maalauksen myötä. Anna Kleeviläinen karkoitettiin, ja avioliitto mitätöitiin selityksellä, että aviolliset velvoitteet eivät puolisoiden välillä täyttyneet. 

· Catherine Howard oli järkyttävän nuori, ainoastaan 15 vuotias, kun kuningas rakastui häneen. Ja ainoastaan 17 vuotias kun kuningas mestautti hänet.Nuoren tytön harkitsematon, keimaileva käytös ajoi kuninkaan mustasukkaisuudessaan hulluuteen. Syyte: maanpetturuus ja aviorikos.

· Henry VIII:n puolisoista viimeinen, Catherine Perr, jäi eloon vielä kuninkaan kuoltua. Hän toi seesteisyyttä kuninkaan viimeisiin elinvuosiin. Säveltäjä Libby Larsen ei ole sisällyttänyt häntä tähän laulusarjaan, vaan on keskittynyt 5:een ensimmäiseen ja heidän järkyttäviin kohtaloihinsa.

 

Libby Larsen on aivan nerokkaalla tavalla onnistunut tuomaan sävellyskielellään esiin eri kuningattarien luonteenpiirteet, ja heidän kirjoittamien kirjeiden, tai pitämiensä mestauspuheiden tunnelmat. Sävelkielessä kuuluu vallanhimon myötä tuomat jännitteet, sekä inhimillinen, hulluden partaalle ajava pelko kuolemantuomion edessä. Vaikka jokaisessa puheenvuorossa on läsnä väkivaltainen kuolema, välittyy teksteistä myös suurta vahvuutta ja viisautta, jolla naiset yrittivät suojata jälkeenjäävien asemaa hirmuvaltiudessa. ”God save the King!"

 

 

 


<< Palaa