Kun tuuli kääntyy - Noitavainot ennen ja nyt

15/12/2016

Joulu ja musiikki tuovat valoa pimeyteen, ja Johanna Korhosen suunnittelema tarinakonsertti erilaisen näkökulman myös joulun sanomaan. Tiistaina 20.12. klo 20.15, Kulttuuriravintola Kivi (Keskustori 2): Valoa pimeydestä - tarinakonsertti erilaisuudesta. Tarinakonsertissa kuullaan tarinoita siitä mikä ihmisessä on pahaa, ja musiikkia siitä, mikä ihmisessä on hyvää.

 

Sopraano Pia Freund, huilisti Pauliina Fred ja luutisti Eero Palviainen esittävät hivelevän kaunista musiikkia - toimittaja Johanna Korhonen tarinoi Euroopan historiasta. Teksti tuo pohdinnat ihmisyhteisöjen eriskummallisesta dynamiikasta myös tähän päivään. Keskiöön nousee syntipukin käsite: kun tuuli kääntyy, yhteisöön kuulunut ihminen joutuu syystä tai toisesta ulkopuolelle. Mitä ihminen voisi omasta historiastaan oppia? Tarinakonsertin tekstuuri on Johanna Korhosen käsialaa.

 

20.12. klo 20.15, Cafe Barock, Kulttuuriravintola Kivi, Tampere

 

Tämä teoskokonaisuus syntyi jo muutama vuosi sitten ajellessani kotiin autoradiota kuunnellen. Radiossa oli parhaillaan menossa Johanna Korhosen ohjelma ”Valkoista valoa”.

 

Johanna kertoi siinä noitavainoista, ja soitti välillä musiikkia barokin ajalta. Olin vaikuttunut! Otin Johannaan yhteyttä, ja tuloksena syntyi ”Kun tuuli kääntyy”.

  

Olemme esittäneet kokonaisuutta paljon eri puolilla Suomea ja myös monin eri musiikillisen kokoonpanoin. Ainoastaan Johannan kertoma tekstuuri on pysynyt miltei ahdistavan samanlaisena: tuntuu kuin monikaan asia ei olisi näiltä tiimoilta maailmassamme kehittynyt parempaan. Edellisen kerran esitimme tarinakonsertin vuonna 2015, ja sen jälkeen maailmassamme on tapahtunut räjähdysmäinen muutos - ja sen myötä rasisimi nostanut päätään uhkaavasti. Konserttimme aihepiiri ei siis valitettavasti ole vanhetunut ollenkaan. 

 

noitavainot_1


<< Palaa