Émilie

23/04/2015

" A Monsieur de Saint-Lambert, ce lundi soir, 1.9.1749." " Herra de Saint-Lambertille, tänä manantai-iltana, 1.9.1749.

 

"Näin otsikoi Lunévillen linnassa markiisitar Émilie du Châtelet kirjeensä rakastajalleen. Émilie oli matemaatikko ja fyysikko, joka ylhäisen asemansa ansiosta saattoi luoda merkittävän uran tieteen parissa. Hänen merkittäviä saavutuksiaan oli mm. energialakien tarkemmat määrittelyt, sekä infrapunasäteiden ennustaminen.

 

" J'ai des pressentiments..." "Minulla on ennakkoaavistuksia..."

Nyt hän on viimeisillään raskaana,ja taistelee aikaa vastaan saadakseen valmiiksi ranskankielisen käännöksensä Isaac Newtonin teoksesta "Principia Mathematica". Hänen käännöksensä on edelleen teoksen ranskankielinen standardiversio. Émilie on kuitenkin jo 42-vuotias, ja pelkää että edessä oleva synnytys koituu hänen kohtalokseen. "Minulla on ennakkoaavistuksia..." Valitettavasti ennakkoaavistukset osoittautuivat tosiksi; Émilie kuoli verenmyrkytykseen 6 päivää synnytyksen jälkeen.

Émilie-suite on Kaija Saariahon sävellys sopraanolle ja orkesterille
Teksti Amin Maalouf.

 

Olen saanut laulaa teoksen sekä Luzernin sinfoniaorkesterin, että Pamplonan sinfoniaorkesterin kanssa, ja nyt myös Suomessa Kymi Sinfonietan kanssa, 

Ernest Martinez-Izquierdon johdolla. Jälleen kerran tuttua, valtavan kaunista, samanaikaisesti haurasta ja vahvaa, Kaijan sävelkieltä. Kieltä joka kulkee niin kauniisti käsikädessä Amin Maaloufin runollisen tekstin kanssa.

 

 

 

 

 

 


<< Palaa